Mire szolgál a tenyérellenállás?

A tenyérellenállások változatossá teszik az edzéseket, segít a technikák fejlesztésében és bizonyos izmok erősítésében.Tenyérellenállásoknak számos fajtája létezik, ezért jó tudni, melyik típushoz nyúljunk kezdő úszóként és melyikhez tapasztalt úszóként.

A tenyérellenállások elsősorban a felső végtagok erősítésére, a hosszú edzések változatosságára, valamint a víz ellenállásának tudatosítására szolgálnak. A tenyérellenállások minden úszási stílushoz használatosak - pillangó, hát, mell és gyorsúszás. Milyen típusai vannak és miben különböznek?

Ellenálló tenyérellenállások

A klasszikus tenyérellenállások minden bizonnyal a legismertebbek és leginkább használatosak. Többitől méreteiben, formájában és a kézhez való csatolásban különböznek. Legideálisabbak a felső végtagok erősítése. Ezek a tenyérellenállások az egész tenyerünkre terjednek ki, és 10% -kal nagyobbaknak kell lenniük, mint a kezünk. A kezdő úszóknak olyat kellene választaniuk, melyek több vízáteresztő nyílást tartalmaznak. Ezeknek a tenyérellenállásoknak kisebb az ellenállásuk, és ennélfogva kevésbé terhelik az ízületeket, és kevesebb erőt igényelnek.

Ujjas tenyérellenállások

Ezek kisebb méretűek, csak a kéz ujjaira vannak felhúzva, és elsősorban arra szolgálnak, hogy jobban átérezzük a víz áramlását. Ezek a tenyérellenállások főleg a kezdőknek alkalmasak, mert méretükkel és formájukkal kevés energiát vesznek igénybe. Minden úszási stílushoz használhatók - pillangó, hát, mell és gyorsúszás.

Mire figyeljünk

A tenyérellenállásokkal nagyszerű lehet a szórakozás, valamint kiváló edzésekhez. De vigyázat, fontos, hogy a megfelelő méretet válasszuk, mivel a nem megfelelő választás miatt megerőltethetjük az izmokat, ízületeket és az inakat. A klasszikus ellenálló tenyérellenállásoknál be kell tartani az arany szabályt, miszerint 10%-al nagyobb méretű kell, hogy legyen a tenyérellenállás, mint a kezünk.

Ezt a szabályt tényleg minden kezdő úszónak és gyermeknek  követnie kell! A haladó úszók pedig a saját tapasztalataik alapján döntsék el, milyen nagyságú tenyérellenállásra van szükségük.. A kezdők azonban határozottan kisebb, profilozott és vízáteresztő tenyérellenállásokat válasszanak.. Ez csökkenti az ízületek terhelését, ezért a vállak nagyon hálásak lesznek. Ráadásul minél kisebb a tenyérellenállás, annál kevesebb erőt kell kifejtenie a vízzel szemben. Különösen a gyermekek esetében a  választásnál legyünk nagyon óvatosak. Nincs annál rosszabb látvány, mikor látjuk a gyermekeinket egy hatalmas tenyérellenállással a kezükön, küszködni.

Szóval fokozatosan az edzések alatt ismerkedjetek meg a tenyérellenállások használatával . Javasoljuk, hogy mindig kisebbekkel kezdje, és nagyobb ellenállás esetén fokozatosan haladjon nagyobb méretű tenyérellenállással. A képzés intenzitásának növelése érdekében jó a lábbója használata is. A lábak közé kerül, amely rögzíti a test alsó felét és megakadályozza a rúgást, ami növeli a kezek munkáját. 



További hasznos termékek