Hogyan ismertesd meg gyermeked a mély vízzel

Az úszástudás és a vízben való biztonságos tartózkodás szempontjából rendkívül fontos lépés a kicsik hozzászoktatása a mély vízhez..  Ez a folyamat rendszerint kihívásokkal teli mind a gyerek, mind a szülő számára, de ha türelmesek vagytok és megfelelően álltok hozzá, akkor akár kellemes és mulatságos is lehet. Ebben a cikkben hasznos tippeket és tanácsokat adunk arra vonatkozóan, hogy hogyan ismertesd meg fokozatosan és biztonságosan a gyermekedet a mély vízzel, hogy magabiztosan és komfortosan érezze magát. Mindegy, hogy a medencénél, a Balcsinál vagy a tengerparton kezditek, az a fontos, hogy pozitív élményeket szerezzetek, és támogasd őt abban, hogy leküzdje esetleges félelmeit, valamint megtanulja a biztonságos úszás alapjait.

A nyár a szórakozásról, a napozásról és a hosszú, fürdéssel töltött napokról szól, és most, hogy szülővé váltál, mindezt a gyermekeddel együtt élvezheted. Nem számít, hogy az otthoni medencében, a strandon, a Balatonnál vagy a tengerparton vagytok, van néhány dolog, amit szem előtt kell tartanod, mielőtt a gyermekedet olyan vízbe viszed, ahol már nem ér le a lába.



Mielőtt mélyebben elmerülnénk abban, hogyan úszhatsz a kicsiddel, nézzük meg, mire lesz szükséged:

    1. A napvédelem az első dolog a listán, ez a legfontosabb, amit mindig magaddal kell vinned, még akkor is, ha egy kicsit felhős az idő vagy nem tűnik erősnek a nap, a babák bőre nagyon érzékeny, ezért komolyan kell venni a védelmét.
    2. Egy csinos sapi vagy egy kalap, azaz bármi, ami kellő védelmet biztosít a kobakjának a napsugárzás ellen. Aki már próbált rávenni egy kisbabát, hogy a fején hagyja a sapkáját, az tisztában van e küzdelem eposzi jellegével, ezért érdemes olyat választani, ami kényelmes és a kicsi kedvére való. 
    3. Babafürdőruha – az otthoni medencében nem gond, ha a baba pucéran viháncol, de bárhol máshol igen kínos tud lenni a nem várt kis vagy pláne nagy meglepetés a vízben ;)
    4. Valamilyen segédeszköz, ami fenntart a vízen – ez nem kötelező, de én mindenképp javaslom a beszerzését. Többféle lehetőség közül választhatsz: karúszó, úszógumi, úszómellény stb. Azt azonban mindig tartsd szem előtt, hogy még ha használsz is ilyen segédeszközöket, akkor sem hagyhatod felügyelet nélkül a gyerekedet, egyetlen másodpercre sem.
    5. Törölköző – még ha nagyon meleg van is kint, a gyermeked hálás lesz, ha a vízből kijőve, kék szájjal reszketve egy kellemes, puha törcsibe burkolózhat.
    6. Ivóvíz és uzsonna – a gyerekek folyton éhesek, és jobb, ha a kulacsból isznak, mint ha a tóból kortyolnának.



A víznél a következő 3 fázist érdemes követned.


Először csak vidd a kicsit a medencéhez vagy a nyílt víz partjára, ahol a belelógathatja a lábát és pancsolhatja a vizet, miközben a teste még száraz marad.

Ezután lépjetek be együtt a sekély vízbe. Ilyenkor előfordulhat, hogy kellemetlenül érzi magát, ezért vidd be a vízbe a kedvenc játékát, csüccsenjetek le együtt a vízbe, majd kezdj el a kezeddel és a lábaddal finoman fröcskölni, pacsálni a vizet – a kicsi hamarosan utánozni fogja minden mozdulatodat, és ez remek móka lesz a számára. Amikor már kellőképpen jól érzi magát, ideje továbblépni. 

Az utolsó szakasz a mély víz, vagyis az a mélység, ahol már nem ér le a lába a víz aljára. A legtöbb gyermek számára a vízben való tartózkodásnak ez a része a legkellemetlenebb. A kicsi átkarolja a nyakadat, és nem akarja elengedi: ez a folyamat egyes gyerekeknél több percig, másoknál pedig több hónapig is eltarthat. Néha vidám és izgatott lesz, máskor egyáltalán semmi kedve nem lesz az egészhez. Légy türelmes! Az a fontos, hogy érezze, hogy vele vagy, és ne engedd el, ha beléd akar kapaszkodni. Segíthet, ha például elénekled neki a kedvenc dalocskáját, vagy beviszed a kedvenc játékait a vízbe.


Ha a kicsi már kezdi jól érezni magát, átkarolhatod a mellkasa alatt, és elé rakhatod a játékokat, hogy megpróbálja elérni őket. Ha már meg tud kapaszkodni egy úszódeszkába, a lábacskáival imitálhatod a gyorsúszás krallozó mozgását, a babák ezt általában imádják. Egy idő után elkezdenek kalimpálni a kezükkel és lábukkal, azaz „kutyaúszásban” úszni, ami az első lépés a valódi úszás felé.

Végezetül ne feledd, hogy ez egy hosszú folyamat – vannak olyan babák, akik imádják a vizet, ám a legtöbb gyereknek ez nem azért nem ilyen magától értetődő. Mindenesetre az úszásnak mindig játékos módon kell történnie - nemcsak a gyerkőc, hanem a te számodra is. Ugyanúgy állj hozzá ehhez a feladathoz is, mint amikor a szárazföldön játszol a gyerekkel.



További hasznos termékek